Home » Artikelen » Zelf een app maken

Zelf een app maken

Op eigen houtje een app maken is niet simpel, maar heb je een talentvol kind stimuleer het dan gewoon aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld met dit stappenplan voor het maken van je eigen app.

Apps zijn nog jong, maar al razend populair. In 2008 begon Apple met de verkoop van de eerste apps. Die waren bedoeld als database voor contacten, kalenders en email. Maar al snel ontwikkelden apps zich in alle richtingen: er kwamen spelletjes, je kon boodschappenlijsten maken of gewoon de krant lezen. Voorlopig groeit de markt nog steeds: er komen dagelijks vele nieuwe apps bij. Wie een gouden idee heeft, kan rijk worden. Tijd dus voor een les over apps maken, voor iedereen die droomt van instant succes met een gouden app.

Stappenplan

Stap 1: het idee

Achter een goede app zit een goed idee. Welke mogelijkheden moet hij hebben, voor wie is hij bedoeld ? Maak een goede schets van jouw idee.

Stap 2: de concurrentie

Hoe groot is de markt waarop je je richt? Wie hebben soortgelijke apps en welke mogelijkheden hebben die? Hoe blijft jouw app vernieuwend?

Stap 3: visueel maken

Zoek naar beeldmateriaal en denk na over een herkenbare stijl. Zoek afbeeldingen, tekeningen en foto’s die op elkaar aansluiten en een passend lettertype. De vormgeving bepaalt het karakter van je app en moet passen bij de inhoud en mogelijkheden van de app.

Stap 4: het maken van een app

Het technische is voor veel mensen de grootste uitdaging. Je kunt het uitbesteden, maar dan moet je wel goed kunnen communiceren. Iemand anders gaat jouw idee namelijk uitvoeren en weet niet zomaar wat jij graag wilt.

Doe het zelf

Wil je het zelf doen, dan kun je een aantal pakketten downloaden waarmee je redelijk makkelijk een eenvoudige app in elkaar kunt zetten. Eén voorwaarde is er wel: je hebt altijd een Apple-computer nodig. De eenvoudigste versie volstaat al. Het pakket iBooks author van Apple kun je gebruiken zonder dat je er veel voorkennis voor nodig hebt. Datzelfde geldt voor Adobe, inDesign Software en Gamesalad.

Wil je het echt professioneel aanpakken, dan moet je leren programmeren. Er zijn verschillende ‘talen’ die je jezelf kunt aanleren en waardoor je echt leert programmeren. Een voorbeeld is Objective-C, een taal die gebruikt wordt door Apple om iPhone- en iPad-apps te maken. Schrikken de boeken je af? Probeer dan eens welke zoekresultaten You Tube geeft. Bijna alle handelingen worden uitgelegd en voorgedaan op filmpjes. Kijk bijvoorbeeld eens via You Tube op 'The New Boston'.

Misschien is de beste aanrader om te beginnen met een eenvoudige app. Heb je het idee dat je meer wilt, dan kun je echt leren programmeren, of iemand zoeken die je daarbij kan helpen.

Handige sites:

Zelf games maken
Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: