Home » Artikelen » Zelf een game maken

Zelf een game maken

Wil je kind zelf een game maken? Er zijn verschillende softwarepakketten waarmee dat kan.

Met een soort virtuele ‘legodozen’ kun je zelf games samenstellen zonder dat je hoeft te kunnen programmeren. En je kind leert er veel van: logisch denken, creativiteit, conceptueel denken, meetkunde, maar ook het tekenen van animaties en het produceren van gamesounds.

De handigste tools om zelf een game te maken:

 1. Gamemaker is een aanbevelenswaardige tool om thuis of op school games te maken. Met een symbolentaal stel je je eigen game samen. Er is rond dit pakket veel (Nederlandstalig) lesmateriaal te vinden en op www.game-maker.nl is een Nederlandstalige community actief. Er is een gratis versie en er zijn betaalde versies voor (semi-)professionele gamedesigners die games willen maken voor websites of voor de Ipad.
 2. Scratch is ontwikkeld door MIT en is net als Gamemaker erg toegankelijk. Het heeft ook een eigen symbolentaal waarmee je je eigen games bouwt (programmeert). Hoewel je geen programmacode nodig hebt, zul je je als ouder toch moeten verdiepen in hoe het werkt. Dit kan met de vele tutorials die er zijn, in het Engels en Nederlands. Scratchweb ontwikkelt lesmateriaal voor Scratch en organiseert ook af en toe workshops.
 3. Construct 2 laat je games maken zonder dat je hoeft te kunnen programmeren. Hier kun je Construct 2 gratis downloaden. 
 4. Alice3D: Waar Gamemaker en Scratch geschikt zijn voor het maken van 2d games, is Alice3d bedoeld voor het maken van 3D games. Verwacht niet de pracht van je XBOX of Playstation 3D games, zo ‘krachtig’ is Alice3D niet. Maar je kunt er wel echte 3D-games mee maken. Het werken met 3D heeft voor- en nadelen. 3D is leuk en aantrekkelijk, maar het bouwen van 3D is een stuk ingewikkelder dan het bouwen van 2D-games. Toch zijn er zelfs basisscholen die met Alice3D werken. Er is een Nederlandstalige community van gebruikers en scholen.
 5. Gamestudio is speciaal ontwikkeld voor de website van Het Klokhuis (NTR) en nog gemakkelijker te gebruiken dan Gamemaker of Scratch. Het is een van de weinige tools die je goed met jongere kinderen kunt doen (vanaf ongeveer 6-7 jaar). De eenvoud is tegelijkertijd ook de beperking: je kunt er alleen maar bepaalde actiegames mee maken. Het is leuk voor een korte workshop van een middag, maar als je langer met games aan de slag wilt, ben je aangewezen op andere software.
 6. Gamesalad is een relatief nieuwe speler in de gamebouwwereld. Dit is software waarmee je games kunt maken voor bijna alle platformen: PC, MAC, Android, HTML5, Ipod, Ipad, enzovoort. Het werkt zonder code, maar met drag en drop functies. Nadeel is dat al het lesmateriaal en de community Engelstalig zijn. De software is nog heel jong (nog in betafase). Mede daarom is dit nog niet het moment om Gamesalad te gaan gebruiken. Het is wel de moeite waard om de tool in de gaten te houden.

Tips voor het kiezen 

Er is nog veel meer software te vinden voor het maken van games. Mocht je een ander pakket dan een van bovenstaande overwegen, let dan op de volgende punten:

 • Is er (Nederlandstalig) lesmateriaal en is er een actieve community van gebruikers?
 • Bestaat de software al een tijd en zijn er regelmatig updates (geweest)?
 • De prijs: veel software is gratis, zodat voor gebruik op school of thuis betaalde gamesoftware eigenlijk niet nodig is.
 • Staar je niet blind op de mogelijkheden. Het is leuk als je met een bepaalde tool games kunt maken van professionele kwaliteit, maar in de praktijk zul je dat niveau nooit bereiken door gebrek aan tijd en kunde. Kies liever voor gamebouw-software die makkelijk onder de knie te krijgen is. De ambitieuze tiener die gamedesigner wil worden als hij groot is (en daar zijn er veel van), komt later wel aan zijn of haar trekken met software als Unity3d of the Unreal Engine.

Cursussen

Jongeren zijn handig met de computer en de kans is groot dat ze zelf al een heel eind komen, bijvoorbeeld door tutorials op You Tube te volgen. Toch komt er een moment dat ze hulp nodig hebben, afhankelijk van leeftijd, niveau en gameambitie van het kind. Dan is het wel handig – zeker voor leerkrachten – als je zelf een goede basis hebt. Voor Gamemaker, Scratch en Alice3d zijn er regelmatig cursussen:

 • Bij Gamescool kun je een cursus volgen speciaal voor PO- of VO-docenten.
 • Gamestad Youngstars geeft kinderen (betaalde) cursussen games maken met Construct 2.
 • Scratchweb heeft bijeenkomsten voor het leren van Scratch.
 • Gamemaker4school heeft kant en klaar lesmateriaal voor leerlingen PO en VO (boeken).
 • Bij LOIkidz (8-12 jaar) kunnen je kinderen zelf een online cursus 'Games bouwen' volgen.
 • Gameskool (vanaf 13 jaar) biedt ook een online cursus gamedesign, voor wat oudere kinderen.
Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: 
Trefwoorden: