Home » Publicaties » Brochures » Jong Geleerd 2.0: Minecraft

Jong Geleerd 2.0: Minecraft

Kinderen leren door te doen. Door te lezen en buiten te spelen, maar ook door wat ze online ondernemen. Digitale omgevingen zijn een nieuwe werkplaats, waar kinderen met virtueel gereedschap bouwen, ontdekken, spelen en leren. Kennisnet en Mijn Kind Online laten in de serie Jong Geleerd 2.0 zien hoe dat gaat. Zoals bij Minecraft.

Games zijn al zo oud als de eerste computers. Maar relatief nieuw zijn online omgevingen waar kinderen 'aan hun lot worden overgelaten' en hun eigen spel moeten maken. Minecraft is zo'n omgeving. Het is het nieuwe lego voor kinderen, een virtuele wereld die door kinderen zelf wordt gecreëerd, alleen of in samenwerking met anderen.

Rage

Minecraft is een ware rage geworden, vooral onder jongens. Daar wilden we het fijne van weten. Wat trekt kinderen aan in Minecraft? Wat steken ze er van op? We spraken hier met verschillende kinderen over. Tien van hen komen in deze publicatie uitgebreid aan het woord over hun liefde voor het bouwspel.

Leren

We wilden weten hoe hun digitale landschap er uitziet, maar dat niet alleen. Bij Minecraft zijn de kinderen echt zelf schepper. Wat doen ze precies? Waarom? In hoeverre leren ze zichzelf vaardigheden aan? Leren ze van elkaar? Hoe gaat dat? Zou het onderwijs hier wat mee kunnen? Het minidossier Minecraft laat in interview en fotoportretten zien wat kinderen zo aantrekt in het populaire bouwspel.

Tags en rubrieken