Home » Publicaties » Onderzoeksrapporten » Hey, what's app?

Hey, what's app?

Bijna alle kinderen hebben een eigen mobiele telefoon. Ruim de helft is in het bezit van een smartphone en kan mobiel internetten (63%). Pingen en Whatsappen zijn in korte tijd razend populair geworden. Dit blijkt uit het onderzoek Hey, what’s app? van Mijn Kind Online en Digivaardig & Digiveilig onder meer dan 2.600 jongeren van 8 tot 18 jaar. Het onderzoek verscheen in maart 2012.

Volgens Remco Pijpers, directeur van Mijn Kind Online, is de mobiele telefoon niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van kinderen en mobiel internet hoort daar steeds meer bij: “Met 8 jaar heeft al een kwart van de kinderen een mobiele telefoon. Vier jaar later, wanneer ze naar de middelbare school gaan hebben ze er allemaal een, steeds vaker ook met internet. Door het mobiele internet is het voor ouders echter juist lastiger geworden toezicht te houden op wat hun kinderen zien en doen op hun telefoon. Terwijl het wel heel belangrijk is kinderen te leren bewust en veilig met hun mobiel te laten omgaan."

Whatsapp en Ping populair dankzij smartphones

De smartphone, een multifunctioneel toestel waarmee je behalve bellen en sms’en ook kunt internetten, is aan een enorme opmars bezig. 54% van de kinderen tussen 8 en 18 jaar heeft een smartphone. 8-jarigen hebben nog vooral een ‘gewone’ mobiel, terwijl 80% van de 17-jarigen een veel duurdere smarthphone heeft. Dat heeft gevolgen voor het telefoongebruik.

In korte tijd zijn de berichtenservices Whatsapp en Ping razend populair geworden. Bij onbeperkt internet kunnen jongeren met deze toepassingen eindeloos berichtjes naar elkaar sturen zonder extra kosten. Berichten sturen is inmiddels veel populairder dan bellen. Een derde van de kinderen maakt hier dagelijks gebruik van. Bijna 70% van de 13-plussers belt, sms’t, Whatsappt en Pingt wekelijks meer dan 100 keer. Contact met moeders is daarbij het belangrijkst: tieners doen dat via Whatsapp en Ping, jonge kinderen bellen. Omdat niet alle kinderen internet op hun mobiel hebben worden gewone sms’jes nog steeds door meer jongeren gebruikt dan Whatsapp of Ping.

Uitspraken van kinderen en jongeren

  • Meisje (17): “Tegenwoordig zijn er veel jongeren inderdaad erg veel met hun mobiele telefoon bezig. Maar ik vind dit eigenlijk best wel logisch. De telefoons worden steeds uitgebreider en je kan er steeds meer mee. Als de telefoons nog gewoon zo waren als vroeger, dat je alleen kon smsen en bellen, waren de jongeren en al lang niet zoveel mee bezig als nu.”
  • Meisje (8): “Krijg hem voor mijn 9de verjaardag, bijna!”
  • Jongen (8): “Ik wil een blackberry maar mag hem niet omdat mn moeder dan denkt dat ik daar te veel mee bezig zal zijn. Ik denk dat ze gelijk heb.”

 

Tags en rubrieken
Onderwerpen: 
Leeftijden: